• Fri frakt vid köp för mindst 800 kr

  • 2-7 dagars leveranstid

  • Nöjdhetsgaranti

  • Säker e-handel

Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Val av bärkapacitet

Valg af bæreevne

Val av bärkapacitet

Du läser på produktbeskrivningen: Den här magneten har en styrka 10 kg. Okej, tänker du. Om jag har ett föremål på 10 kg så är det den här magneten som passar.

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Vid val av magnetens styrka så måste man väga in flera andra faktorer, som om det t.ex finns en nedåtgående belastning eller ett större avstånd mellan magnet och metallyta.

Vi förklarar i två exempel nedan.

Exempel 1 - Papper:

Om du hänger upp ett ark papper med en magnet är det i princip inget avstånd mellan den magnetiska ytan och magneten, vilket innebär att magneten inte belastas särskilt mycket. Hänger du däremot upp tio ark papper blir det ett stort avstånd mellan den magnetiska ytan och magneten. Därför belastas magneten mer och magnetens styrka minskar. 

Detsamma gäller med lite tjockare kartong: det är inte särskilt stort avstånd mellan magneten och den magnetiska ytan, så magneten kan utan problem bära upp kartongen. Sätter du däremot flera kartongbitar ovanpå varandra och hänger upp dem med en magnet kommer det vara ett stort avstånd till den magnetiska ytan. Därför belastas inte magneten endast genom direkt dragningskraft.

Exempel 2 - Kalender:

Om du hänger en kalender (eller en bild i en ram) på kylen eller en whiteboard tavla, så dras magneten kraftigt nedåt och det ställer helt andra krav på magnetens bärförmåga. I det här fallet bör du välja en mycket stark krokmagnet som klarar nedåtdragningen. Ju större kalendern är (inte bara vikten utan även kalenderns mått), desto större behov av bärförmåga. Och du måste därför multiplicera vikten på kalendern eller bilden med ca. 4.

Dessutom måste du ta hänsyn till om magneten kan svänga lätt (t.ex. om den ska hängas på en kyl), och då måste du använda en styrka som även klarar av att dra i kalendern från sidorna - d.v.s. du måste multiplicera vikten av kalendern med ca. 8.

Vi kan rekommendera denna magnet för upphängning av kalendrar som är max A4 storlek på t.ex. kylen eller whiteboardtavlan: Ø20 mm krokmagnet. Är det en A3-kalender måste du gå upp till storlek Ø25 mm eller större.

Kontakta oss för att höra mer om att hänga tavelramar eller om du vill hänga något på glastavla- och få hjälp att välja rätt magnettyp som inte nödvändigtvis är en krok som i exemplet ovan.

Magnetismen minskar med avståndet

Som tidigare nämnt gör avstånd att magnetismen blir "svagare". Detta gäller oavsett om det är papper, tyg, glas eller luft som är mellan magneten och den magnetiska ytan eller den andra magneten som den ska vara i kontakt med.

  • Vid ett avstånd på 2 mm minskar bärförmågan till 30 % av den uppgivna bärkapaciteten genom direktkontakt.
  • Vid 5 mm avstånd är vi nere på 8 % av den ursprungliga bärkapaciteten mätt vid direktkontakt.

För att kunna utnyttja magnetkraften till fullo är det alltså bäst att man ser till att ha så lite avstånd som möjligt mellan magneter eller mellan en magnet och en magnetisk yta. Detta är särskilt viktigt att ha i åtanke när man exempelvis letar efter magneter till magnetiska glastavlor eller ger sig på att själv tillverka en magnetlist för knivar.

Indirekt/vertikalt utkast

Att montera magneter på en vägg ger dig ett indirekt drag - d.v.s. inte ett direkt drag i magneten, och detta (liksom avstånd) utmanar styrkan och därmed beräkningen av ditt slutliga hållfasthetskrav. Som en tumregel kan man notera att man med vertikal upphängning behöver minst 4 gånger styrkan man normalt skulle behöva använda vid ett direktdrag.

Parametrar som kan försämra magnetens prestanda är svängningar, vibrationer och om föremålet som ska hängas upp tar mycket plats och är mycket större än magneten. Det börjar bli lite krångligt, men låt oss ta en bild som ett exempel:

Man vill hänga upp en bild på väggen utan att använda en borrmaskin, så man sätter magneter eller metall på väggen och sedan limmar man fast magneter på baksidan av tavelramen. Bildramen inkl. glas väger kanske 2 kg. men är i övrigt platt och har inte särskilt stor skillnad i längd och bredd. Här ska du multiplicera med 4 i förhållande till vikten av de 2 kg., så du behöver en totalstyrka på 8 kg. - t.ex. uppdelad i 4 magneter á 2 kg.; en i varje hörn av bildramen.

Om din bild är väldigt långsträckt vertikalt/vertikalt (t.ex 40x120 cm) är det väldigt viktigt att du inte bara hänger den med magneter upptill. Den behöver stöd i botten också. Dessutom blir avståndet mellan magneterna ganska stort, och därför måste du multiplicera vikten på bilden med 6 när du väljer magneter.

Har man en tavla med väldigt stor tavelram, som man känner den från gallerier och museer, fyller bilden upp mer i rummet och har därigenom ytterligare en försämrad parameter för magnetismen. Här måste du multiplicera upp till 8.

Förvirrad? Det förstår vi väl. Så kontakta oss gärna för hjälp med beräkningen.

Yttre faktorer

Som vi nämnt ovan måste du komma ihåg att ta hänsyn till ev yttre faktorer som kan påverka ditt behov av styrka. Här kan en tunnelbanestation i närheten, dörrar som öppnas och stängs i samma rum, vindbyar från öppna dörrar och liknande ha stor inverkan på magnetens prestanda.

Om du ska montera en magnet utomhus måste du också komma ihåg att ta hänsyn till vilken vindstyrka den kan utsättas för. Detta kommer också att ha stor inverkan på magnetens prestanda, och därför rekommenderar vi att du multiplicerar föremålets vikt med minst 6-8 för att vara helt säker. Och om det är en banderoll som behöver hängas upp i blåsigt väder på t.ex. en festival eller under en konsert ska du multiplicera med min. 20. Man har inte så mycket glädje av en banderoll som dras loss eftersom det är en vild vindpust, och den ger ett vild drag på magneten som kan vara ganska omöjlig att beräkna exakt i förhållande till vindens riktning .

Om du är tveksam till om du har hittat rätt styrkekrav har du alltid möjlighet att kontakta oss med frågor.

Beräkna ditt styrkebehov själv

Om du har mod att göra din egen beräkning har vi gjort en magneträknare där du - genom att tillhandahålla olika mått - själv kan räkna ut flera olika uppgifter. Ibland vill du ha svar snabbt när du har ett projekt i åtanke och magneträknaren kommer snabbt kunna guida dig i riktning mot vilka magnetstorlekar du behöver utifrån eventuellt avstånd och vikt.

Skriv en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.