• Fri frakt vid köp för mindst 800 kr

  • 2-7 dagars leveranstid

  • Nöjdhetsgaranti

  • Säker e-handel

Vi har öppet alla dagar till den 21/12-24

Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Är din magnet isotrop eller anisotrop?

Är din magnet isotropisk eller anisotropisk? Och vad betyder det egentligen?

Vi befinner oss i en del av den mer perifera fysiken, där det förmodligen bara är de inbitna magnetfansen som hänger på. Eftersom du är här, då vill vi börja med att säga: välkommen till klubben av magnetsupportrar.

Men tillbaka till isotropi och anisotropi: det handlar om, om en magnet har en viss riktning eller inte.

Vad är isotropiskt material?

När man gjuter en magnet landar magnetpolerna bump mot bula. Men om t.ex 70% av det magnetiska materialet har nordpolen utåt och 30% är med sydpolen utåt, då blir det en nordpol men bara vid 70% av full styrka. Det är det som kallas isotrop magnetism.

Så isotropi är den enklaste men också den svagaste lösningen att framställa.

Vad är anisotropiskt material?

Du kan också välja att behandla magneten för att rikta in polerna, vilket gör magneten anisotropisk. Rent praktiskt utsätts magneten för ett starkt magnetfält, som vänder allt magnetiskt material så att alla poler är vända åt samma håll. Det betyder att du nu har 100% nordpoler åt det ena hållet och 100% sydpoler åt andra hållet. Magneten uppnår därmed full styrka.

Detta är lite dyrare, eftersom det kräver lite mer arbete och utrustning. I gengäld får du en starkare magnet.

En liten regel att komma ihåg

Regler att komma ihåg är trevliga att arbeta med när man jobbar med fysik. Så här kommer en liten (klumpig) tumregel för skillnaden mellan isotrop och anisotrop: det kortaste ordet isotropi är också det material som har kortast produktionstid. Och när du lägger till ett "an" och gör ordet längre till anisotropi, representerar det också en längre produktionstid. Så det börjar som isotropiskt material och sedan bearbetar man det till anisotropt material.

Varför avvisas inte alltid anisotropt material?

Anisotropisk ytbehandling används ofta för magnetband, men om anisotropi betyder en inriktning av polerna, varför stöter inte 2 bitar magnetband bort varandra? Det gör de inte eftersom magnettejp är gjord med magnetiska "ränder". Det är lite svårt att förklara om man inte har ett magnetband att testa med samtidigt, för man kan tydligt känna det när man försöker sätta två bitar magnetband mot varandra, att de attraheras i "steg ". Men vi tar det som en utmaning och försöker ändå beskriva det med ord:

Föreställ dig en fotbollsplan där du går med gräsklipparen och vänder på den när du kommer till slutet: då de klassiska ränderna på fotbollsplan eftersom gräset är vänt åt olika håll och därmed har en liten färgskillnad. Det är lite samma saken med magnetbandet: man sveper polerna i en remsa i taget, så att man får delvis blandade poler - d.v.s. en remsa med nord- och en remsa med sydpolerna utåt... och sedan norr igen osv hela vägen ner i magnetfolien.

Det är också därför du måste se till att lägga 2 st magnettejp mot varandra innan du skär eller klipper till folien om man behöver använda den som magneter mitt emot varandra. Magnetbandet ska fånga upp den rätta polban så att den attraheras (upplevs som ett litet knuff eller ryck i magnetbandet när man inte fångar polerna korrekt... men polerna är starka och dras därför "automatiskt" i riktningen för den starkaste attraktionen). Och om du har klippt den i förväg, då kan bitarna av magnetband fånga varandra lite snett.

Iso standard = ninja

Det finns ingen bestämd magnetutbildning, men det hindrar oss aldrig från att fortsätta med att vilja lär dig mer om magnetism. Vårt mål är att göra magnetism mer begriplig, eftersom magneter är så briljanta för så många saker, och ju mer vi vet, desto bättre kan vi ge dig råd i valet av magneter för ditt projekt, så att det blir korrekt och perfekt från början. Men det är mycket på tiden att visa vilken ISO-standardcertifiering man som företag har. Och eftersom det inte finns någon certifiering inom magnetnörderi är vi stolta över att vara Iso-Ninja-certifierade enligt danska och svenska standarder... som de enda i Scandinavien. Och du är mycket välkommen att testa våra kunskaper, för vi följer samma filosofi som Pippi:

Om det är något vi inte vet eller aldrig provat förut, så klarar vi det helt säkert!

Så om du saknar ett ämne i vår FAQ, vill gärna höra från dig. Och sedan återkommer vi direkt till dig med ett nytt FAQ-inlägg.